Sibirisk katt

Sibirisk katt

HISTORIA

För några generationer sedan fanns det många olika nationaliteter i Sibirien alla var nomader, jägare och fiskare. Den aktiva invandrigen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet.Jordbrukarna invandrade lite senare. På den tiden var katten ett väldigt populärt och hjälpfullt husdjur i Ryssland. På grund av detta tog folket med sina katter när de invandrade till Sibirien.

Det Sibiriska kilmatet är väldigt hårt och det var svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vinter. Det var mest tur att det inte bara var öronen som var frostbitna. Naturen är en stark, älskande moder och mutationen för långhår hjälper mycket

väl. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls. Livet i naturen formade katterna till perfekta jägare. Den sibiriska katten är känd som den bästa jägaren inte bara i Ryssland. Katterna i Sibirien är en naturligt utvecklad ras långt ifrån central Europa med en stor genpool. Dom är friska, trivsamma samt tycker om att kommunicera med människor. Dom har ett filofiskt fredligt sinne.

STANDARD

Den Sibiriska katten är medium till stor. Huvudet är massivt och lite längre än det är brett. Pannan är bred och lätt rundad. Kindbenen är välutvecklade och högt ansatta. Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbukting men inget stop. Hakan är svagt vikande (ej så stark som på andra raser). I profil ger nosens övre ett lätt rundat intryck. Öronen är av mediumstorlek, öppna i basen med rundade öronspetsar svagt lutande framåt med bredd i basen. Ögonen är stora och lätt ovala. Något snedställda i lacering och brett isär. Alla färger är godkända men grönt är att föredra. Ren färg önskas.

Kroppen ger i proportion ett rektangulärt utseende. Kraftig benstomme och muskler med kraftfull nacke. Bred bröstkorg. Stark benstomme. Benen är medium höga och formar rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda. Svansen ska vara lång med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned. Mycket tät päls som ej får ligga tätt till kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Pälskvalitén något helt annan än vad vi i dag kan finna på någon katt inom semilånghårsgruppen, den känns lite halvsträv.